Manifestació multitudinària amb més de 4.000 persones a Sabadell en rebuig al projecte del Quart Cinturó

Manifestants de tots els racons del Vallès i de molts indrets del país han volgut mostrar la seva preocupació per la recuperació per part de la Generalitat novament del projecte del Quart Cinturó amb la fase anomenada Ronda Nord dins el pla de mobilitat del Vallès.

Aquest diumenge al matí, s’han aplegat més de 4.000 persones als carrers de Sabadell, amb 17 tractors, colles de cultura popular, nombroses organitzacions i persones a títol individual per donar suport a la Campanya contra el Quart Cinturó i les entitats que defensen el territori en una gran manifestació.

Des de diferents indrets del Vallès s’han organitzat trobades col·lectives per assistir-hi ja sigui a peu o en transport públic. També s’hi han sumat entitats i particulars que treballen per evitar altres macroprojectes que posen en perill el territori, com el Hard Rock, l’ampliació de l’aeroport, del col·lectiu ‘No ens vendreu la moto’ o contra els jocs olímpics d’hivern. 

La crida comuna de totes les persones que han assistit a la manifestació és la defensa del territori davant de macroprojectes que no responen a les necessitats reals de la ciutadana i, sobretot, que atempten contra la biodiversitat i la integritat dels ecosistemes agraris i forestals que resten al Vallès. 

La manifestació, que ha començat a la Plaça de la Creu Alta, ha omplert tot el recorregut fins a la plaça de l’Àngel, fent que des de la Plaça de les Dones del Tèxtil fos difícil ja avançar. També s’han omplert els carrers adjacents al recorregut per les mateixes persones que formaven part de la manifestació.

L’acte de cloenda ha comptat amb la lectura del Manifest que la darrera setmana han signat més de 1.000 persones i prop de 200 entitats, i les demandes que des de la Campanya i les entitats organitzants s’han posat de nou sobre la taula: “Exigim que desaparegui el Quart Cinturó de la planificació i que s’eliminin totes les reserves viàries urbanístiques del planejament. Només així podrem tenir la certesa de que mai no es construirà el Quart Cinturó“.

Així, entre les demandes que s’han fet han cridat contra el pressupost aprovat tant a l’estat espanyol com a l’acord de pressupostos a la Generalitat que posa el focus en la Ronda Nord definida al pla de mobiltat del Vallés. “Exigim que les partides pressupostàries incloses en els Pressupostos de l’Estat per al 2023, que comprenen estudis o inversions per aquest projecte, no s’executin i que deixin d’aparèixer als pressupostos dels anys següents. La Campanya demana que no es menteixi a la població amb el joc de la desinformació, que s’arxivi d’una vegada per totes la construcció de macroprojectes d’asfalt i que s’aposti per connexions reals ferroviàries, tant al Vallès com a la resta del país.

L’acte ha conclòs amb la participació d’algunes colles de cultura popular i vàries actuacions, entre elles la del cantant Joan Garriga de Dusminguet, que juntament amb els parlaments de la Campanya contra el Quart Cinturó i les entitats organitzants, han cridat que el Quart Cinturó i la Ronda Nord no es realitzarà.

La valoració de la Campanya ha sigut molt positiva, segons explica el seu portaveu, Toni Altaió qui ha remarcat que “no existeix consens social, ni polític per aquest projecte i que com avui s’ha demostrat, el que sí existeix és un rebuig al model de país que ens volen imposar, i que no permetrem. Des de l’organització popular, l’aturarem!

“Exigim al govern de la Generalitat propostes per preservar la biodiversitat i per garantir una mobilitat sostenible al país. Menys asfalt i més transport públic de qualitat, accessible i assequible” ha conclòs el portaveu. 

El Vallès, 26 de febrer de 2023

Manifest llegit a la manifestació d’avui (pdf)

Imatges: Lluís Brunet

La Campanya Contra el Quart Cinturó i entitats en defensa del territori han anunciat una manifestació multitudinària aquest diumenge a Sabadell


El manifest que es va fer públic fa només tres dies ja compta amb gairebé 1000 adhesions, de particulars i entitats, que evidencien el rebuig al projecte.

Aquest dijous al matí a la plaça de l’Ajuntament de Sabadell, la Campanya Contra el Quart Cinturó ha anunciat en una roda de premsa que s’organitza una manifestació a Sabadell, que es preveu multitudinària, per deixar palès que hi ha més decisió que mai en la defensa del territori i contra els macro-projectes que ens volen imposar des del Govern i l’Estat i els lobbies econòmics i l’establishment vallesà.

“Anunciem l’objectiu compartit de moltes persones i entitats del Vallès: la defensa del territori amb la mateixa persistència i perseverança que ho hem fet aquests darrers 30 anys i ja podem dir, clarament, que el 4C no es farà” explica el portaveu de la campanya Isidre Soler.

Les entitats han anunciat un manifest que es va fer públic fa tres dies i que ja compta amb gairebé 1000 adhesions, i han animat a tothom que no ho hagi fet ja, que s’hi sumi.

La manifestació, que sortirà a les 12h de la plaça de la Creu Alta a Sabadell comptarà durant tot el matí amb columnes de diferents indrets del Vallès que aproparan a peu o en transport públic a les manifestants a la ciutat. També s’hi ha sumat una tractorada organitzada per la unió de pagesos que sortirà de les Franqueses durant el matí per unir-se a la manifestació.“Es preveu una àmplia participació que demostra que la brama de què hi ha consens per fer el Quart Cinturó és absolutament falsa. Al contrari, hi ha un rebuig total al projecte.” Conclou el portaveu.

La portaveu Queralt Castañé ha denunciat uns pressupostos que es volen vendre el
territori amb projectes aprovats com el Hard Rock, l’ampliació de l’Aeroport o el
Quart Cinturó i ha citat els acords del manifest on es demana més inversió en
transport públic de qualitat que vinculi el Vallès i menys asfalt.

“Convidem a totes a venir a la manifestació d’aquest diumenge, a donar suport al
manifest i a participar la setmana vinent a la manifestació unitària de dissabte 4 de
març en contra els macroprojectes i el model caduc que ERC i el PSC ens volen
imposar.” Conclou la portaveu.

El Vallès, 23 de febrer 2023

Manifestació unitària contra el Quart Cinturó

La Campanya Contra el Quart Cinturó i diverses entitats i organitzacions del Vallès Occidental i Oriental han convocat una gran manifestació unitària per mostrar el seu rebuig al projecte del Quart Cinturó. Aquesta mobilització està convocada pel diumenge 26 de febrer a la plaça de la Creu Alta de Sabadell, a les dotze del migdia.

La convocatòria sorgeix de desenes d’entitats i organitzacions del territori, entre els quals hi ha la Campanya contra el Quart Cinturó,activa des de fa gairebé tres dècades, grups veïnals, l’Esquerra Independentista i altres col·lectius com casals i Ateneus. Totes elles reclamen que es descarti la idea d’ampliar la B-40 entre Sabadell i Terrassa.

El Quart Cinturó està projectat des de fa 60 anys, però actualment només s’han construït uns trams de l’autovia. En l’actualitat, en el marc de la negociació dels pressupostos de la Generalitat de Catalunya, el PSC utilitza la proposta que pertany al Pla de específic de mobilitat del Vallès de construir la Ronda Nord entre Terrassa i Sabadell, que no és res més que la primera pedra per construir el Quart Cinturó fins a Granollers.

Les convocants de la manifestació consideren que d’aquesta manera es continua amb la deriva d’altres macroprojectes al servei dels grans poders econòmics, com el Hard Rock o els Jocs Olímpics d’hivern, a la vegada que es trinxa el territori.

El Vallès, 8 de febrer 2023

El territori no és moneda de canvi

La Ronda Nord de Sabadell i Terrassa és part del Quart Cinturó. No ens enganyem, el territori no pot ser moneda de canvi de l’acord del Pressupost.

Davant el despropòsit ambiental que va representar l’aprovació el passat dijous al Parlament de Catalunya, de la proposta de moció del Quart Cinturó, ratificat avui mateix amb l’Acord d’ERC-PSC-PSOE dels Pressupostos de la Generalitat de Catalunya, que diu “Fer efectiu, dins del primer trimestre de 2023, amb el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana el conveni d’acord i finançament que garanteixi la redacció del projecte de la Ronda Nord dels sistemes urbans de Terrassa, Sabadell i Castellar” per la millora de la mobilitat al Vallès Occidental i amb el Baix Llobregat”, es confirma clarament quesota el nomde Ronda Nord de Terrassa i Sabadell, s’impulsa un nou tram del projecte del Quart Cinturó del Baix Llobregat al Vallès. Per això des de la Campanya volem manifestar:

Denunciem el xantatge ambiental aprofitant el debat del pressupost

Aquest “acord” mostra, una vegada més, com des de l’àmbit polític es posen els interessos partidistes i econòmics d’uns pocs per damunt de les polítiques que garanteixin l’interès general i el futur de les persones i del país, acceptant xantatges amb projectes que comporten efectes devastadors i irreversibles per al país, com el Quart Cinturó, l’ampliació de l’aeroport del Prat i el complex turístic i ludòpata Hard Rock.

D’altra banda s’ha generat un soroll polític i mediàtic mancat de qualsevol tipus d’argumentació, de credibilitat i ple d’elements de desinformació i manipulació, confonent de manera interessada noms com B-40, Ronda del Vallès, Ronda Nord Terrassa a Sabadell,… quan en realitat el que volen és impulsar el Quart Cinturó volent evitar-ne el nom per impopular.

Si és veritat que aquest projecte no és Quart Cinturó, l’estat està obligat de desprogramar tota la seva planificació i eliminar totes les reserves viàries als plans urbanístics.

Un acord contra el territori, el medi i les persones

El Quart Cinturó és un projecte d’una altra època que afectaria els espais naturals, agrícoles i forestals, més ben conservats del Vallès, amb uns valors ecològics, mediambientals, paisatgístics i socials molt grans, i que no podrà mai superar els filtres de l’avaluació ambiental, encara menys en el context de la greu crisi climàtica, energètica i de pèrdua de biodiversitat.

En aquest sentit denunciem el menyspreu per les conseqüències que aquest projecte tindria al territori, sobre les persones i el menysteniment de les necessitats de la mobilitat al Vallès en transport col·lectiu. Cal prioritzar les actuacions del Pla Específic de Mobilitat del Vallès, que té com a objectius principals reduir gasos d’efecte hivernacle i incrementar els usuaris del transport col·lectiu.

Confonen l’opinió pública: no hi ha res.

Darrere la moció aprovada al Parlament no hi ha res. Ni projecte, ni dotació pressupostària ni traspàs de competències i, per no haver-hi, ni tan sols hi ha traçat definit. El projecte del Quart Cinturó continua sent poc més que una mera proposta insolvent.

La redacció del nou estudi informatiu del Quart Cinturó que va adjudicar el Govern de l’estat el 2017 no ha passat encara ni el tràmit d’informació pública. És més, l’expedient ambiental d’aquest estudi va caducar i el procés de redacció i tramitació s’hauria d’iniciar de nou, redactar-lo i seguir tota la tramitació administrativa, que podria durar anys i acabaria impugnada a la jurisdicció contenciosa administrativa, on sol·licitaríem mesures cautelars de paralització de les obres tal com es van atorgar pel perllongament de la C-32.

Si l’hem aturat durant 30 anys, seguirem aturant-lo

Com es pot comprovar, és fals que no hi hagi oposició al Quart Cinturó i que regni el consens al territori.

Si fa 30 anys teníem motius per a oposar-nos-hi, ara encara més amb la situació d’emergència climàtica i ambiental que vivim.

La Campanya porta 30 anys defensant un nou model de mobilitat d’acord amb els reptes actuals, tot prioritzant el transport públic i la protecció del territori.

Les nombroses entitats de la Campanya, des del Penedès fins al Montseny, seguim i seguirem, com fa 30 anys, lluitant contra aquest projecte per la via cívica, política, administrativa, jurídica i la mobilització en defensa del territori, la salut pública i contra el canvi climàtic.

Actuacions que tenim previstes

  • Manifestació el diumenge 26 de febrer a Sabadell.
  • Preparar actuacions administratives i jurídiques per evitar la construcció del Quart Cinturó.
  • Actes informatius als barris i municipis.
  • Reunió amb el President.

La lluita contra el Quart Cinturó continua.

El Vallès, 1 de febrer de 2023

La CCQC reivindica la necessitat d’eliminar el Quart Cinturó – B40 – Ronda del Vallès de qualsevol negociació de pressupost

Davant els posicionaments polítics, la desinformació i el guirigall de conceptes en què estem immersos aquestes darreres setmanes amb el caducat projecte del Quart Cinturó, la CCQC fa els següents aclariments i convoca una roda de premsa pel proper dimecres 1 de febrer a Sabadell.

Un debat mancat de rigor i amb manipulació dels conceptes

El suposat debat polític i mediàtic sobre la B40 està mancat de qualsevol tipus d’argumentació, de credibilitat i ple d’elements de desinformació i manipulació. 

S’ha generat un espai de confusió on pocs saben de què es parla. S’utilitzen diversos noms (B40, ronda Nord Terrassa a Sabadell, ronda del Vallès, Quart Cinturó) per parlar d’una cosa a la qual els diversos interlocutors atribueixen funcions, formes i recorreguts ben diferents i contradictoris.

No hi ha res, ni projecte, ni dotació pressupostària ni traspàs de competències

Malgrat les diverses mocions aprovades al Parlament, el projecte del Quart Cinturó continua sent poc més que una mera proposta insolvent. 

Al contrari del que han volgut fer empassar a l’opinió pública, el cert és que no hi ha projecte, no hi ha els diners i no hi ha transferència de competències. Per no haver, no hi ha ni un traçat definit. És absolutament fals que hi hagi un projecte aprovat que es pugui executar. La redacció del nou estudi informatiu del Quart Cinturó que va adjudicar el Govern de l’estat el 2017 no ha passat encara ni el tràmit d’informació pública. És més, l’expedient ambiental d’aquest estudi va caducar i el procés de redacció i tramitació s’hauria d’iniciar de nou, redactar-lo i seguir tota la tramitació administrativa que podria durar anys i acabaria als jutjats del contenciós.

Un projecte que respon a un model caduc insostenible al segle XXI

El Quart Cinturó és un projecte d’una altra època que afectaria els espais naturals, agrícoles i forestals, més ben conservats del Vallès, amb uns valors ecològics, mediambientals, paisatgístics i socials molt grans, i que no podrà mai superar els filtres de l’avaluació ambiental, encara menys en el context de la crisi climàtica i energètica.

La priorització d’aquest projecte vulneraria els objectius del Pla Específic de Mobilitat del Vallès (PEMV), que té com a principals objectius la reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle i l’increment d’usuaris a la xarxa de transport col·lectiu.

Prioritzar el Quart Cinturó, ni que sigui la ronda urbana entre Terrassa i Sabadell , sense haver incrementat abans les dotacions de transport públic, suposen una clara conculcació dels principis del PEMV, de tots els compromisos polítics per la reducció d’emissions i la protecció del medi ambient i de la normativa europea de reducció de les emissions contaminants i de gasos d’efecte hivernacle.

Per a explicar tot això, la CCQC convocarà una roda de premsa el proper dimecres dia 1 de febrer, a les 18 h, a Sabadell (lloc pendent de concretar).

El Vallès, 27 de gener 2023

Reunió de la CCQC amb el conseller de territori

EL CONSELLER DE TERRITORI JULI FERNANDEZ I LA CAMPANYA CONTRA EL QUART CINTURÓ ES REUNEIXEN PER TRACTAR SOBRE LES PRIORITATS EN MATERIA DE MOBILITAT I LA PRESERVACIÓ DELS ESPAIS NATURALS

El Conseller de Territori de la Generalitat de Catalunya Juli Fernández, acompanyat del Secretari General de Mobilitat i transport Marc Sanglas, van mantenir una reunió el passat divendres amb representants de la Campanya Contra el Quart Cinturó. La reunió va tenir lloc a la seu de l’ADENC a Sabadell.

El punts més destacats que es van tractar van ser:

  • RESOLDRE ELS PROBLEMES DE MOBILITAT DEL VALLÈS EN TRANSPORT PÚBLIC, ENTERRANT DEFINITIVAMENT EL QUART CINTURÓ

Tenim l’oportunitat de canviar el model de mobilitat, de creixement i urbanització del Vallès, i evitar el paper urbanitzador del Quart Cinturó. S’ha plantejat l’eliminació de les reserves de sòl per al QC del planejament, tant del Vallès Occidental com de l’Oriental, i plantejar un altre model d’infraestructures que resolgui els problemes reals dels municipis i dels seus habitants, i que en el termini d’un un any i mig o dos hi hagi mostres d’aquest canvi de model. 

Tenim la responsabilitat de racionalitzar les infraestructures en el context d’emergència climàtica i posar sobre la taula el debat sobre la sostenibilitat de les infraestructures. En els darrers anys s’ha perdut la meitat del sòl agrícola del Vallès, que dona qualitat de vida a la ciutadania en forma d’alimentació, de biodiversitat i de qualitat ambiental. 

S’ha valorat positivament les declaracions del conseller Juli Fernàndez d’aparcar les irreals  solucions a la mobilitat basades en el Quart Cinturó i el seu impacte sobre els espais naturals. 

  • MILLORAR LA CONNEXIÓ AMB CASTELLAR DEL VALLÈS 

Resoldre la problemàtica de la mobilitat entre Sabadell i Castellar del Vallès, amb transport col·lectiu i viària ha de ser una prioritat. Compromís de la conselleria d’estudiar la connexió amb un carril segregat del BRCAT i amb el perllongament dels FGC, així com estudiar la connexió de la Ronda Oest amb la B-124 amb un pont sobre el riu Ripoll compartit amb el transport col·lectiu.

Es veu positiu que el Pressupost de 2023 de la Generalitat de Catalunya contempli aquest estudi.

  • PROTEGIR ELS ESPAIS LLIURES I NATURALS DEL VALLÈS 

Una altra prioritat és impulsar el Pla Director Urbanístic dels Espais Agraris i Naturals, previst en el Pla Territorial Metropolità de Barcelona-PTMB (2010).

Es reclama decisió política a favor de limitar definitivament el creixement urbanístic en taca d’oli i fomentar creixements urbans interns, tot garantint la preservació dels espais lliures i no urbanitzables.

  • ALTRES TEMES TRACTATS:

– Impacte greu sobre la Riera de Gaià de les obres Abrera – Terrassa.

– Es planteja l’eliminació del model tarifari ZONA 2 – ZONA 3 al Vallès en el transport públic per permetre la mobilitat a un preu unitari entre els municipis vallesans.

Es proposa una infraestructura de transport col·lectiu pel Vallès sud, que connecti municipis com Ripollet, Montcada, Cerdanyola, Badia, la UAB,…

– Prioritat dels Intercanviadors Ferroviaris RENFE-FCG de Volpelleres i Hospital General i l’Intercanviador RENFE R4 i R8 a Baricentro a Barberà del Vallès.

– Impulsar la connexió Sabadell – Terrassa amb la N-150 amb BRCAT i carrils bici.

Impulsar també les connexions de la riera de Caldes i altres eixos similars al Vallès Oriental amb BRCAT BUS amb plataforma segregada.

– Finalment, s’han comentat diversos conflictes ambientals del Vallès: a Corró d’Amunt (les Franqueses del Vallès) per una nova urbanització; el PGM Centre Direccional; la C-59 a Sant Feliu de Codines i el projecte Surfcity a Sabadell.

Sabadell, 16 de desembre de 2022.

La Campanya Contra el Quart Cinturó celebra 30 anys

Durant el mes de maig la Campanya celebrarà diversos actes i una festa reivindicativa final a Can Deu (Sabadell) el 29 de maig.

La Campanya començà a organitzar-se l’any 1992 i continua reivindicant un altre model de mobilitat i la protecció dels espais agroforestals de la plana del Vallès.

Des de fa 30 anys persones i entitats lluitem per evitar la construcció del Quart Cinturó. L’autovia entre Abrera i Granollers que el govern de Madrid pretén construir i que comportaria la desaparició dels darrers espais naturals i agrícoles dela plana dell Vallès. La Campanya contra el Quart Cinturó defensem la conservació dels espais agrícoles i forestals del Vallès com elements vitals pel manteniment de la biodiversitat i la qualitat de vida. Defensem una visió i una gestió responsable del territori que resolgui les necessitats actuals sense hipotecar el futur del país i del planeta. Defensem un model sostenible i amb visió de futur, davant les polítiques irresponsables i caduques que avantposen els interessos privats a costa de destruir l’hàbitat de tots. 

Trenta anys després de l’inici de la lluita per evitar el Quart Cinturó i davant la intenció de l’Estat d’executar el projecte, continuem mobilitzats i fem una nova crida a la mobilització per preservar els espais naturals, la biodiversitat i la vida al Vallès, i aconseguir el definitiu enterrament d’aquest devastador projecte.

Acte a Can Deu el 29 de maig de 2022

El 29 de maig de 1994 se celebrava a Can Deu (Sabadell) la primera gran manifestació contra el Quart Cinturó. 28 anys després, el proper 29 de Maig, ens tornarem a trobar a Can Deu per celebrar de forma festiva i reivindicativa que seguim lluitant per defensar el territori i una altra manera de moure’ns. Durant el matí de diumenge es realitzaran diverses activitats, recorreguts i actuacions musicals.  

Debats a Marata i Sabadell

Per fer memòria, posar-nos al dia de la situació del projecte i difondret els motius de la nostra reivindicació, durem a terme dos debats en els quals convidarem experts en biodiversitat, ordenació del territori, canvi climàtic, energia i salut.  

Els dos debats tindran lloc a Marata (Les Franqueses) i a Sabadell

  • 5 de maig de 2022, Centre Cultural de Marata. Debat al voltant de la biodiversitat,  l’ordenació del territori i l’activitat agrària. Horari: 19:30h
  • 12 de maig de 2022, Casal Pere Quart, Sabadell. Debat sobre mobilitat, energia-canvi climàtic i salut. Horari: 19:00h

Quart Cinturó, un projecte incompatible amb els reptes ambientals i territorials

El Quart Cinturó, també anomenat Ronda del Vallès o B-40, no és un projecte dissenyat per resoldre les necessitats de comunicació en un àmbit com el metropolità que disposa de la xarxa d’autovies i autopistes més denses d’Europa. El seu veritable objectiu és afavorir la urbanització de la plana del Vallès i l’especulació, i respon a un model de creixement insostenible, basat en la continua ocupació del sòl i la construcció de grans infraestructures per fomentar la mobilitat de vehicles privats i el consum de combustibles fòssils responsables del canvi climàtic.

Es tracta d’un projecte que va en sentit contrari a les directrius europees per lluitar contra l’emergència climàtica i per reduir els elevats nivells de contaminació. La seva construcció afavoriria encara més la pèrdua de biodiversitat i l’augment dels índex de contaminació atmosfèrica, agreujant les repercussions greus per la a salut pública.

El traçat del Quart Cinturó afectaria de ple els espais naturals més ben conservat i més emblemàtics del Vallès: Ca n’Argelaguet i Ca n’Ustrell, Can Moragues, Colobrers, Togores, Torre Marimón, Santa Justa, Marata… amb la pèrdua irreparable dels valors culturals, socials, productius, ecològics i paisatgístics que actualment hi conviuen.

El Quart Cinturó no milloraria la mobilitat del Vallès i menys després de la desaparició dels peatges. Millorar la mobilitat de persones i mercaderies passa necessàriament per potenciar el transport col·lectiu, especialment el ferroviari, la millora de la xarxa de carreteres secundàries i una visió i una gestió integral de la mobilitat.

Malgrat tot, el Ministerio de Transportes liderat pel PSOE-PSC vol activar de nou el projecte del Quart Cinturó entre Terrassa i Granollers i continuar destruint el Vallès i la vida. Per aquest motiu la Campanya seguim mobilitzant-nos per preservar els espais naturals, la biodiversitat i la qualitat de vida al Vallès fins aconseguir el definitiu enterrament del projecte.

Campanya Contra el Quart Cinturó

El Vallès, 8 d’abril de 2022

El Ministerio de Transportes no podrà continuar amb el projecte del tram Terrassa-Granollers del Quart Cinturó

L’avaluació ambiental del Quart Cinturó Terrassa-Granollers, caducada novament.

La Campanya Contra el Quart Cinturó demanà el gener de 2021 al Ministerio de Transición Ecológica que resolgués la caducitat del tràmit de consultes ambientals. Ara, resolts els terminis, el silenci ha confirmat la caducitat.

Abandonar el Quart Cinturó: una nova oportunitat per revisar el model de mobilitat i territorial.

Després de gairebé 30 anys de Campanya Contra el Quart Cinturó, el Ministerio de Transportes disposa d’una nova finestra per abandonar el projecte en el context d’emergència climàtica, i determinar quines han de ser les prioritats d’inversió en les xarxes de transport.

La caducitat 

La tramitació dels nous projectes d’infraestructures està regulada per la llei 21/2013, de 9 de desembre, d’avaluació ambiental. Les fases d’aquesta tramitació estan taxades, així com la validesa temporal de les decisions que l’administració ambiental adopta. Els projectes no es poden desvincular d’aquesta legislació ambiental. 

El projecte de Quart Cinturó no és aliè a aquests condicionants. És així que la Campanya Contra el Quart Cinturó (CCQC), en el seguiment exhaustiu que fa del projecte, ha estat vetllant pel compliment de la legislació ambiental per aturar el projecte en la via administrativa.

El desembre de 2012 la CCQC ja forçà l’arxiu de l’expedient fonamentant-se en aquesta regulació sectorial. Ara, novament, l’avaluació ambiental de l’estudi informatiu del Quart Cinturó entre Terrassa i la Granollers ha caducat. 

El gener de 2021 la CCQC ja presentà un escrit manifestant aquesta caducitat. No obstant, la manca de pronunciament explícit per part de l’òrgan ambiental, el Ministerio de Transición Ecológica, aconsellà la CCQC a presentar a principis de novembre del 2021 un recurs d’alçada davant el Secretario de Estado de Medio Ambiente per una presumpta desestimació de la declaració de caducitat. Transcorreguts 3 mesos sense rebre una resposta al recurs d’acord amb la Ley 39/2015, de 1 de octubre de procedimiento administrativo común de las Administraciones Públicas, la petició de caducitat s’ha d’entendre estimada. El silenci administratiu, segons la Llei, en aquest cas és positiu.

És així que el Ministerio de Transportes no podrà, tal i com havia previst en el Presupuestos Generales del Estado, finalitzar i portar a aprovació inicial l’estudi informatiu del tram Terrassa-Granollers del Quart Cinturó aquest 2022. La CCQC coneixia la voluntat del Ministerio de sotmetre a informació pública l’estudi informatiu i l’estudi d’impacte ambiental del Quart Cinturó de manera immediata. Aquesta nova caducitat de la validesa del document d’abast de l’estudi d’impacte ambiental obliga a iniciar de nou tota la tramitació del projecte.

El Ministerio de Transportes no pot demanar una pròrroga (els terminis han prescrit) i, si vol reactivar-ne la tramitació, està obligat a seguir la mateixa via emprada inicialment. L’administració està vinculada pels seus propis actes. Això vol dir que hauria de sotmetre el projecte, amb caràcter previ, novament a les consultes ambientals potestatives per determinar l’abast de l’estudi d’impacte ambiental abans de prosseguir amb la tramitació del projecte. I en tot cas, no podrà utilitzar el contingut del document d’abast per elaborar l’estudi d’impacte ambiental, atès que els efectes d’aquest han expirat, i per tant, haurà de començar l’expedient des de l’inici. 

La CCQC vetllarà ara per l’arxiu de l’expedient de l’Estudi Informatiu. En cas contrari, demanarà la nul·litat de qualsevulla tramitació posterior. I si fos necessari, recorrerà a la via contenciosa administrativa, sense descartar la jurisdicció penal, per defensar aquesta nul·litat, tal com ja va fer en l’anterior tramitació.

Nova finestra d’oportunitat per a noves polítiques ambientals 

Aquesta caducitat esdevé, de fet, una nova finestra d’oportunitat pel Ministerio de Transportes per abandonar el projecte arcaic del Quart Cinturó en el marc de l’emergència ambiental  declarada per tots els nivells d’administracions i la comunitat internacional. Al  Govern de Catalunya li correspon ara exigir al Govern de l’Estat  l’abandonament definitiu del projecte del Quart Cinturó i reclamar la competència i recursos per reorientar el model de mobilitat. Arriba l’hora d’abandonar les polítiques basades en la combustió fòssil i abraçar propostes més respectuoses amb el nostre medi i el Vallès: un espai vital on viuen i treballen 1,3 milions de persones que anhelen un entorn saludable i considerat amb la biodiversitat. 

La CCQC porta gairebé 30 anys (el 29 de maig els farà) defensant un model infraestructural que pivoti sobre una xarxa de transport col·lectiu encara inexistent al Vallès, sobre actuacions puntuals a la xarxa viària i sobre una aposta decidida pel transport ferroviari de mercaderies de llarga distància. Aquest model permetria fer compatible la preservació territorial, la reducció del consum energètic i de les emissions de gasos d’efecte hivernacle, la millora de la qualitat atmosfèrica, una major equitat social i el manteniment dels valors agronaturals i la biodiversitat del terç nord de la plana del Vallès. 30 anys promovent i defensant aquests objectius i criteris d’intervenció. 30 anys havent de procurar defensar per diverses vies (mobilització, sensibilització, administrativa, penal…). 30 anys per haver de trobar al davant sectors immobilistes i incapaços de revisar els excessos i penyores que el model de mobilitat fonamentat en la utilització del vehicle privat han provocat. 30 anys esperant trobar davant, algun dia, una administració de l’estat capaç de reconèixer l’obsolescència d’una via, el Quart Cinturó, que ha esdevingut el paradigma d‘un model en crisi.

Amb aquesta nova caducitat, el Ministerio de Transportes, però també altres agents, disposen d’una nova finestra d’oportunitat per abordar la necessària revisió a fons del projecte del Quart Cinturó. Definir un nou programa d’actuacions que inclogui els vectors territorial, social, econòmic i ambiental de manera ponderada sembla que hauria de ser la prioritat de qualsevol govern i governant.

La CCQC ha estat sempre disposada a participar activament en els espais de participació i concertació que el Ministerio de Transportes pugui obrir per resoldre, amb una visió actualitzada i compromesa, el debat ja històric sobre el Quart Cinturó.

Breu cronologia de la caducitat

Abril de 2018. El Ministerio de Medio Ambiente sotmet a consultes entre administracions i entitats el document inicial de l’estudi d’impacte ambiental del Quart Cinturó per emetre el document d’abast.

Octubre de 2018. El Ministerio de Transición Ecológica (el successor del Ministerio de Medio Ambiente) emet el document d’abast. 

Gener de 2021. La CCQC sol·licita al Ministerio de Transición Ecológica que resolgui la caducitat del document d’abast. La validesa d’aquest document és de 2 anys, transcorreguts amb escreix, fins i tot comptant la suspensió dels tràmits administratius declarada a causa de la covid-19.

Novembre de 2021. La CCQC interposa un recurs d’alçada davant del Secretario de Estado de Medio Ambiente per la desestimació presumpta, per silenci administratiu, de la sol·licitud de declaració de caducitat.

Febrer de 2022. La CCQC reclama al Ministerio de Transición Ecológica la certificació de la caducitat atès el caràcter positiu del silenci administratiu.

L’Alt Penedès, el Baix Llobregat i el Vallès,  16 de febrer de 2022

Campanya Contra el Quart Cinturó