El territori no és moneda de canvi

La Ronda Nord de Sabadell i Terrassa és part del Quart Cinturó. No ens enganyem, el territori no pot ser moneda de canvi de l’acord del Pressupost.

Davant el despropòsit ambiental que va representar l’aprovació el passat dijous al Parlament de Catalunya, de la proposta de moció del Quart Cinturó, ratificat avui mateix amb l’Acord d’ERC-PSC-PSOE dels Pressupostos de la Generalitat de Catalunya, que diu “Fer efectiu, dins del primer trimestre de 2023, amb el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana el conveni d’acord i finançament que garanteixi la redacció del projecte de la Ronda Nord dels sistemes urbans de Terrassa, Sabadell i Castellar” per la millora de la mobilitat al Vallès Occidental i amb el Baix Llobregat”, es confirma clarament quesota el nomde Ronda Nord de Terrassa i Sabadell, s’impulsa un nou tram del projecte del Quart Cinturó del Baix Llobregat al Vallès. Per això des de la Campanya volem manifestar:

Denunciem el xantatge ambiental aprofitant el debat del pressupost

Aquest “acord” mostra, una vegada més, com des de l’àmbit polític es posen els interessos partidistes i econòmics d’uns pocs per damunt de les polítiques que garanteixin l’interès general i el futur de les persones i del país, acceptant xantatges amb projectes que comporten efectes devastadors i irreversibles per al país, com el Quart Cinturó, l’ampliació de l’aeroport del Prat i el complex turístic i ludòpata Hard Rock.

D’altra banda s’ha generat un soroll polític i mediàtic mancat de qualsevol tipus d’argumentació, de credibilitat i ple d’elements de desinformació i manipulació, confonent de manera interessada noms com B-40, Ronda del Vallès, Ronda Nord Terrassa a Sabadell,… quan en realitat el que volen és impulsar el Quart Cinturó volent evitar-ne el nom per impopular.

Si és veritat que aquest projecte no és Quart Cinturó, l’estat està obligat de desprogramar tota la seva planificació i eliminar totes les reserves viàries als plans urbanístics.

Un acord contra el territori, el medi i les persones

El Quart Cinturó és un projecte d’una altra època que afectaria els espais naturals, agrícoles i forestals, més ben conservats del Vallès, amb uns valors ecològics, mediambientals, paisatgístics i socials molt grans, i que no podrà mai superar els filtres de l’avaluació ambiental, encara menys en el context de la greu crisi climàtica, energètica i de pèrdua de biodiversitat.

En aquest sentit denunciem el menyspreu per les conseqüències que aquest projecte tindria al territori, sobre les persones i el menysteniment de les necessitats de la mobilitat al Vallès en transport col·lectiu. Cal prioritzar les actuacions del Pla Específic de Mobilitat del Vallès, que té com a objectius principals reduir gasos d’efecte hivernacle i incrementar els usuaris del transport col·lectiu.

Confonen l’opinió pública: no hi ha res.

Darrere la moció aprovada al Parlament no hi ha res. Ni projecte, ni dotació pressupostària ni traspàs de competències i, per no haver-hi, ni tan sols hi ha traçat definit. El projecte del Quart Cinturó continua sent poc més que una mera proposta insolvent.

La redacció del nou estudi informatiu del Quart Cinturó que va adjudicar el Govern de l’estat el 2017 no ha passat encara ni el tràmit d’informació pública. És més, l’expedient ambiental d’aquest estudi va caducar i el procés de redacció i tramitació s’hauria d’iniciar de nou, redactar-lo i seguir tota la tramitació administrativa, que podria durar anys i acabaria impugnada a la jurisdicció contenciosa administrativa, on sol·licitaríem mesures cautelars de paralització de les obres tal com es van atorgar pel perllongament de la C-32.

Si l’hem aturat durant 30 anys, seguirem aturant-lo

Com es pot comprovar, és fals que no hi hagi oposició al Quart Cinturó i que regni el consens al territori.

Si fa 30 anys teníem motius per a oposar-nos-hi, ara encara més amb la situació d’emergència climàtica i ambiental que vivim.

La Campanya porta 30 anys defensant un nou model de mobilitat d’acord amb els reptes actuals, tot prioritzant el transport públic i la protecció del territori.

Les nombroses entitats de la Campanya, des del Penedès fins al Montseny, seguim i seguirem, com fa 30 anys, lluitant contra aquest projecte per la via cívica, política, administrativa, jurídica i la mobilització en defensa del territori, la salut pública i contra el canvi climàtic.

Actuacions que tenim previstes

  • Manifestació el diumenge 26 de febrer a Sabadell.
  • Preparar actuacions administratives i jurídiques per evitar la construcció del Quart Cinturó.
  • Actes informatius als barris i municipis.
  • Reunió amb el President.

La lluita contra el Quart Cinturó continua.

El Vallès, 1 de febrer de 2023

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *