La Campanya Contra el Quart Cinturó demana un posicionament clar respecte al Quart Cinturó (B40) als partits polítics que concorren a les eleccions del 14 de febrer

La Campanya Contra el Quart Cinturó ha emplaçat als partits polítics amb representació parlamentària que han mostrat atenció a la problemàtica del projecte del Quart Cinturó (JxCat, ERC, Comuns, CUP), així com també al PSC/PSOE a prendre un posicionament clar en clau de preservació del territori, de sostenibilitat i de país.  

 

La possible tramitació de l’Estudi Informatiu de la B40 entre Terrassa i Granollers per part de l’Administració de l’Estat així com la proposta recollida en l’aprovació inicial del Pla Específic de Mobilitat del Vallès suposen una greu amenaça pel futur de la qualitat ambiental del país. Aquests dos elements ens situen en un context d’especial rellevància per al futur del projecte del Quart Cinturó. És necessari redreçar definitivament les prioritats en relació amb la planificació i la inversió en infraestructures de mobilitat als territoris metropolitans. La caducitat de l’expedient ambiental del l’Estudi informatiu obre una gran oportunitat per aturar aquest greu agressió al territori.

 

Des de la Campanya Contra el Quart Cinturó (CCQC) hem mostrat la nostra total oposició a l’actuació de perllongament de la B40 entre Terrassa i Castellar prevista al Pla Específic de Mobilitat del Vallès, com a prioritari en primera fase. És necessari diferenciar clarament les solucions de trànsit local (enllaç de la B-124, carretera de Sabadell a Castellar, amb la C-58 i la Ronda Oest de Sabadell) respecte la proposta d’una via de pas d’alta capacitat i de llarg recorregut (B40). 

 

Convé recordar que tenint en compte la funcionalitat de la via proposada, es tractaria en tot cas d’una via dins el marc de les competències pròpia del govern de Catalunya i no de l’Estat i que és inacceptable resoldre unes comunicacions locals amb una via de pas que portaria els vehicles del centre peninsular des d’Abrera en direcció nord per una ronda urbana de Sabadell (per sota l’avinguda de les Palmeres) i amb un impacte brutal sobre els espais de Sant Julià i Mas Canals. No es pot perllongar una autovia sense tenir clar el model territorial i ambiental del Vallès i cal ser conscients que una possible continuïtat fins a Granollers hipotecaria el futur d’aquesta bioregió. 

 

En relació al conjunt de la B40 cal recalcar que, com ha vingut defensant la Campanya:

  • És inacceptable el planejament de duplicar l’AP7, de nord a sud del país, sense haver resolt completament el transport de mercaderies de llarg recorregut (eix ferroviari mediterrani).
  • És inacceptable no posar la prioritat en les Rodalies i les seves mancances abans d’afrontar noves inversions en xarxa viària bàsica.
  • És inacceptable superar els llindars europeus de xarxa bàsica vial en nom d’un creixement sense contrast social i econòmic.
  • És inacceptable la promoció de la urbanització de la part alta del Vallès, com a conseqüència metropolitana directa de tota nova autovia, sense abans tramitar i desenvolupar el PDU del sòl d’especial protecció de la plana del Vallès que determina el Pla Territorial Parcial de la Regió Metropolitana de Barcelona. 

 

En moments en que es declara l’emergència climàtica per part d’ajuntaments i per la pròpia Generalitat, és encara més evident que el Quart Cinturó topa de ple amb el model de país que desitgem.

 

Campanya Contra el Quart Cinturó

El Vallès, 5 de febrer de 2021

 

Vegeu Nota de premsa en pdf

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *