La Campanya Contra el Quart Cinturó celebra 30 anys

Durant el mes de maig la Campanya celebrarà diversos actes i una festa reivindicativa final a Can Deu (Sabadell) el 29 de maig.

La Campanya començà a organitzar-se l’any 1992 i continua reivindicant un altre model de mobilitat i la protecció dels espais agroforestals de la plana del Vallès.

Des de fa 30 anys persones i entitats lluitem per evitar la construcció del Quart Cinturó. L’autovia entre Abrera i Granollers que el govern de Madrid pretén construir i que comportaria la desaparició dels darrers espais naturals i agrícoles dela plana dell Vallès. La Campanya contra el Quart Cinturó defensem la conservació dels espais agrícoles i forestals del Vallès com elements vitals pel manteniment de la biodiversitat i la qualitat de vida. Defensem una visió i una gestió responsable del territori que resolgui les necessitats actuals sense hipotecar el futur del país i del planeta. Defensem un model sostenible i amb visió de futur, davant les polítiques irresponsables i caduques que avantposen els interessos privats a costa de destruir l’hàbitat de tots. 

Trenta anys després de l’inici de la lluita per evitar el Quart Cinturó i davant la intenció de l’Estat d’executar el projecte, continuem mobilitzats i fem una nova crida a la mobilització per preservar els espais naturals, la biodiversitat i la vida al Vallès, i aconseguir el definitiu enterrament d’aquest devastador projecte.

Acte a Can Deu el 29 de maig de 2022

El 29 de maig de 1994 se celebrava a Can Deu (Sabadell) la primera gran manifestació contra el Quart Cinturó. 28 anys després, el proper 29 de Maig, ens tornarem a trobar a Can Deu per celebrar de forma festiva i reivindicativa que seguim lluitant per defensar el territori i una altra manera de moure’ns. Durant el matí de diumenge es realitzaran diverses activitats, recorreguts i actuacions musicals.  

Debats a Marata i Sabadell

Per fer memòria, posar-nos al dia de la situació del projecte i difondret els motius de la nostra reivindicació, durem a terme dos debats en els quals convidarem experts en biodiversitat, ordenació del territori, canvi climàtic, energia i salut.  

Els dos debats tindran lloc a Marata (Les Franqueses) i a Sabadell

  • 5 de maig de 2022, Centre Cultural de Marata. Debat al voltant de la biodiversitat,  l’ordenació del territori i l’activitat agrària. Horari: 19:30h
  • 12 de maig de 2022, Casal Pere Quart, Sabadell. Debat sobre mobilitat, energia-canvi climàtic i salut. Horari: 19:00h

Quart Cinturó, un projecte incompatible amb els reptes ambientals i territorials

El Quart Cinturó, també anomenat Ronda del Vallès o B-40, no és un projecte dissenyat per resoldre les necessitats de comunicació en un àmbit com el metropolità que disposa de la xarxa d’autovies i autopistes més denses d’Europa. El seu veritable objectiu és afavorir la urbanització de la plana del Vallès i l’especulació, i respon a un model de creixement insostenible, basat en la continua ocupació del sòl i la construcció de grans infraestructures per fomentar la mobilitat de vehicles privats i el consum de combustibles fòssils responsables del canvi climàtic.

Es tracta d’un projecte que va en sentit contrari a les directrius europees per lluitar contra l’emergència climàtica i per reduir els elevats nivells de contaminació. La seva construcció afavoriria encara més la pèrdua de biodiversitat i l’augment dels índex de contaminació atmosfèrica, agreujant les repercussions greus per la a salut pública.

El traçat del Quart Cinturó afectaria de ple els espais naturals més ben conservat i més emblemàtics del Vallès: Ca n’Argelaguet i Ca n’Ustrell, Can Moragues, Colobrers, Togores, Torre Marimón, Santa Justa, Marata… amb la pèrdua irreparable dels valors culturals, socials, productius, ecològics i paisatgístics que actualment hi conviuen.

El Quart Cinturó no milloraria la mobilitat del Vallès i menys després de la desaparició dels peatges. Millorar la mobilitat de persones i mercaderies passa necessàriament per potenciar el transport col·lectiu, especialment el ferroviari, la millora de la xarxa de carreteres secundàries i una visió i una gestió integral de la mobilitat.

Malgrat tot, el Ministerio de Transportes liderat pel PSOE-PSC vol activar de nou el projecte del Quart Cinturó entre Terrassa i Granollers i continuar destruint el Vallès i la vida. Per aquest motiu la Campanya seguim mobilitzant-nos per preservar els espais naturals, la biodiversitat i la qualitat de vida al Vallès fins aconseguir el definitiu enterrament del projecte.

Campanya Contra el Quart Cinturó

El Vallès, 8 d’abril de 2022

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *