Activitats

La Campanya Contra el Quart Cinturó va iniciar el seu recorregut l’any 1991 a Sabadell com a moviment d’oposició al projecte del Quart Cinturó, poc desprès que el Ministerio de Fomento, amb Josep Borrell al capdavant, anunciés la construcció d’una nova autovia entre Vilafranca del Penedès i Sant Celoni, paral·lela a l’AP-7 que travessaria tot el Vallès.

Des del seu inici la Campanya contra el Quart Cinturó ha centrat bona part dels seus esforços a informar i a sensibilitzar l’opinió pública de les greus conseqüències que tindria aquesta autovia, amb les destrucció de la plana del Vallès i la seva urbanització posterior, la pèrdua d’espai naturals i agraris de gran valor, la pèrdua de biodiversitat i una greu afectació a la salut pública a causa de la contaminació atmosfèrica.

La CCQC també ha plantejat en tot moment alternatives a un model de creixement il·limitat i insostenible i a un model de mobilitat basat exclusivament en grans infraestructures viàries pel transport privat pel benefici dels lobbis vinculats a la indústria automobilística i les petroleres. Uns models que han abandonant deliberadament el transport col·lectiu.

Al llarg dels 32 anys de la CCQC S’han dut a terme nombrosos actes arreu del principat basant-se en debats, conferències, exposicions, etc. a múltiples localitats, barris i entitats, així com Importants mobilitzacions a diferents municipis, mocions als ajuntaments i accions jurídiques per aturar el projecte, objectiu que s’ha aconseguit en dues ocasions.

Actes i mobilitzacions més destacades:

10 de juny de 2024
Roda de premsa al Parlament de Catalunya, conjuntament amb ZeroPort i HardRock, reclamant que la renuncia a aquests projectes sigui una condició per formar el govern de la Generalitat.
Abril de 2024
Ronda de reunions amb els caps de llista de les candidatures que concorren a les eleccions al Parlament de Catalunya: Comuns, Junts, CUP, Alhora i ERC per reclamar-les-hi que descartin definitivament el Quart Cinturó.
28 d’octubre de 2023
Jornada d’activitats al barri de Can Deu de Sabadell, amb debats, concerts i acampada per on passaria el Quart Cinturó.
20 de setembre de 2023
Reunió amb una seixantena de veïns i veïnes de Can Deu de Sabadell per exposar els efectes que el Quart Cinturó tindria pel barri i per preparar la jornada del 28 d’octubre
7 de maig de 2023
Passejada per tram del Quart Cinturó en obres entre Viladecavalls i el túnel d’Abrera per comprovar i documentar la gran destrucció que ha ocasionat.
23 de març de 2023
Manifestació conjunta a Barcelona amb ZeroPort i HardRok.
26 de febrer de 2023
Manifestació i Tractorada a Sabadell amb la participació de més de 4.000 persones i una trentena de tractors de tot el Vallès.
1 de febrer de 2023
Roda de premsa a Can Balsach de Sabadell amb la participació dels representants d’una cinquantena d’entitats.
22 de juny de 2022
Acte de protesta i Roda de premsa al Consell Comarcal, en motiu de la visita de la Ministra de Transportes anunciant l’acord entre el Ministerio i la Generalitat per fer el Quart Cinturó.
29 de maig de 2022
Acte al camps de Can Deu de Sabadell en motiu dels 30 anys de la Campanya, amb la participació d’unes 500 persones.
15 de maig de 2022
Acte informatiu i dinar popular contra el Quart Cinturó a Sentmenat.
12 de maig de 2022
Acte informatiu al Casal Pere Quart de Sabadell, amb la participació d’unes 80 persones.
5 de maig de 2022
Acte informatiu al Centre Cultural de Marata, amb la participació d’unes 200 persones.
19 de gener de 2021
La CCQC anuncia que ha caducat l’expedient ambiental del tram Terrassa-Granollers del Quart Cinturó i que l’estudi informatiu no es podrà tramitar.
(…/…)
en construcció…
19 de desembre de 2012
La CCQC porta als jutjats el Ministerio de Medio Ambiente per prevaricació en la tramitació del Quart Cinturó.
27 d’abril de 2012
Sol·licitud al Ministerio de Medio Ambiente que declari la caducitat de l’expedient ambiental del Cierre de la Autovía Orbital referent a l’estudi informatiu del segon tram entre Terrassa i la Roca del Vallès.
3 d’octubre de 2010
Manifestació a Sabadell, per un Vallès sense el Quart Cinturó amb la participació d’unes 2.000 persones.
24 de setembre de 2010
Presentació d’un recurs d’alçada contra la tramitació ambiental del Quart Cinturó davant el Ministerio de Medio Ambiente.
14 de juny de 2009
Aplec contra el Quart Cinturó a Santa Justa de Lliçà d’Amunt, amb la participació d’unes 200 persones.
25 d’octubre de 2008
Acció visual a les obres i els indrets amenaçats pel Quart Cinturó amb lletres gegants:
El Vallés sense el Quart Cinturó i el Vallés amb el Quart Cinturó.
18 de novembre de 2007
Manifestació-Tractorada a Granollers, amb la participació de més de 1.500 persones i el suport d’un centenar d’entitats.
14 de novembre de 2007
Presentació de la Manifestació-Tractorada a Granollers del 18 de novembre.
29 de setembre de 2007
Acció reivindicativa a Rodalies Renfe. Repartiment entre els usuaris de la xarxa de rodalies de ventalls amb el lema “Sentit comú en les inversions públiques. No al 4t Cinturó. Sí a més i millors trens“.
20 d’octubre de 2007
Actuació de Pep Bou a Sta. Eulàlia de Ronçana: Bombolles contra el Quart Cinturó
1 de juliol de 2007
Acció visual contra el Quart Cinturó a Lliçà.
6 de maig de 2007
Jornada de senyalització dels indrets amenaçats pel Quart Cinturó
11 de febrer de 2007
Acció visual contra el Quart Cinturó al barri de Can Trias, Viladecavalls.
3 de desembre de 2006
Manifestació-Tractorada a Sabadell, amb la participació de més de 3.000 persones i el suport d’un centenar d’entitats.
22 de novembre de 2006
Presentació dels rètols nadalencs contra el Quart Cinturó, acció treballant tubs de neó amb la col·laboració de Joan Vilapuig.
6 d’octubre de 2006
Acció visual als camps de Can Deu per on passaria el QC, consistent en representar un tram de l’autopista amb tires de plàstic negre.
5 de juny de 2006
Mou-te en bus contra el Quart Cinturó, accions a Les Franqueses, Caldes de Montbui, Castellar del Vallès, Sabadell, Terrassa i Abrera
Novembre de 2005
Campanya No al Quart Cinturó, Més i millors trens amb repartiment d’enganxines de sardines en llauna.
26 i 27 d’abril de 2005
Jornades “La Crisi de les infraestructures de mobilitat a Catalunya”, al CCCB.
20 de juny de 2004
Manifestació a Terrassa amb el lema “Ara el podem aturar“.
14 de desembre de 2003
Manifestació a Abrera amb la participació d’unes 2.000 persones en contra del Quart Cinturó i per reclamar al nou govern tripartit de la Generalitat que no permeti l’inici de l’obra.
16 i 18 d’octubre de 2001
Jornades de debat a Sabadell “El Projecte del Quart Cinturó i els efectes del creixement urbanístic”,
14 de juny de 1998
Manifestació “Aturem el Quart Cinturó” a Terrassa amb la participació de 4.000 persones. Aquest acte va ser la culminació d’una intensa campanya que es dugué a terme al llarg de dos mesos per elaborar les al·legacions a l’Estudi Informatiu del tram Abrera-Terrassa que es trobava a exposició pública i per recollir el suport d’un centenar d’entitats i de prop d’onze mil persones que també hi al·legaren.
24 de maig de 1998
Inauguració del Sender homologat GR-97, a la Torre de Mossèn Homs de Terrassa, amb la presentació de la guia i un dinar-botifarrada popular al final.
En la realització del GR-97, de La Tordera al Llobregat, participaren centenars de persones i entitats en la seva materialització. Es van realitzar diverses caminades per conèixer els indrets amenaçats pel Quart Cinturó.
1 de març de 1998
Plantada d’arbres, a Can Boada de Terrassa. 300 persones participen en la plantació de plançons en un indret amenaçat pel pas del Quart Cinturó.
27 d’abril de 1997
Manifestació simultània, amb la formació a la cloenda d’una N humana a Sabadell i una
O a Granollers, com a resposta a l’aprovació de l’Estudi Informatiu del Quart Cinturó.
19 de maig de 1996
Marxa-manifestació, de 10 quilòmetres entre els ajuntaments de Terrassa i de Sabadell, seguint l’antic camí entre les dues ciutats. Participaren més de 2.000 persones.
Febrer-març de 1996
Campanya de senyalització d’indrets amenaçats
Col·locació de més de 300 rètols en els espais naturals amenaçats pel possible pas del Quart Cinturó entre Sant Celoni i Abrera, per informar i sensibilitzar a les persones que els freqüenten. A cada localitat afectada s’organitzaren passejades per dur a terme la senyalització de manera col·lectiva.
26 de juliol de 1995
Col·locació de la darrera pedra i solemne enterrament del Quart Cinturó, a la Roca del Vallès. Paròdia coincidint amb l’acte oficial d’inauguració de la B-40.
20 de maig de 1995
Concert de Lluís Llach contra el Quart Cinturó a Granollers amb l’espectacle un “Pont de mar blava”. Participen 2.000 persones.
6 i 7 de maig de 1995
Acampada-Concentració a Torrebonica, entre Sabadell i Terrassa. Participen 2.000 persones. Es realitzen debats, audiovisuals, concerts i espectacles diversos.
6 de novembre de 1994
Manifestació-Tractorada a Granollers, amb la participació de més de 3.000 persones i el suport d’un centenar d’entitats.
29 de maig de 1994
Marxa contra el Quart Cinturó
Al Bosc de Can Deu de Sabadell, amb el suport de 70 entitats i la participació de més de 4.000 persones de tot el Vallès. Es va realitzar un NO gegant format per centenars de persones. Va representar la més àmplia mobilització ecologista de la comarca.
Juny 1992
Jornades de debat a Sabadell sota el títol El Quart Cinturó i el medi ambient, organitzades per l’ADENC, la Comissió Ecològica de La FAV, la UES i la Unió de Pagesos. Es posa de relleu que es tracta d’una obra innecessària, que ocasionaria un greu impacte sobre el territori que la fa inacceptable. Va esdevenir l’inici de la campanya al plantejar-se la necessitat d’implicar un ampli ventall social en el rebuig organitzat a aquest projecte.